Flyttskatten: en väldigt dålig skatt

Två moderata riksdagsledamöter, Mats G Nilsson och Sofia Arkelsten, kritiserar i gårdagens Svenska Dagbladet regeringen uppgörelse om fastighetsskatten. Det de framför allt vänder sig mot är den s.k. ”flyttskatten”, dvs. de kraftiga försämringarna vad gäller uppskovsrätten för reavinster. Resultatet blir en sämre fungerande arbetsmarknad, eftersom det blir dyrare att flytta till en annan ort för att hitta ett jobb. Att det blir dyrare att byta bostad kommer givetvis också att leda till en sämre fungerande bostadsmarknad, särskilt i Stockholm. Vilket i sin tur innebär att det kan bli svårare för ungdomar hitta en förstabostad och för människor som hittar ett jobb i Stockholm att flytta hit. En väldigt dålig skatt alltså. Och det är jättebra att någon inom alliansen uppmärksammar problemet.
En annan effekt av skatteväxlingen blir en omfördelning mellan generationerna, 40-talister med stora hus och små lån tjänar, medan 70- och 80-talister, som behöver större bostad t.ex. när de bildar familj, riskerar att bli de stora förlorarna.
Kristdemokraterna rasar mot moderaterna, efter bensinskattehöjningen verkar KD bara ha kvar avskaffandet av fastighetsskatten för att motivera sin existens.
Men frågan är vad man ska göra istället. Alliansen gick till val på att avskaffa fastighetsskatten, och vallöften ska man hålla. Dessutom var ju faktiskt fastighetsskatten orättfärdig. Jag tror att det är svårt att klara finansieringen inom bostadssektorn, det är redan alldeles för dyrt att bo i Sverige. Dessutom är det nödvändigt att ge hyresrätterna samma skattemässiga villkor som bostads- och äganderätter.
Varför inte satsa på höjd koldioxidskatt istället, så gör man samtidigt något för klimatet?
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s