Wibblekonto

Wibblekonto

PJ Anders Linder har idag i Svenska Dagbladet en mycket intressant ledare om hur man kan skapa ekonomiska buffertar för vanliga svenskar, ett ämne som länge varit mer eller mindre tabubelagt:

Snart sagt ensam bland ledande politiker ifrågasatte en gång Anne Wibble att det är ansvarslöst av staten att lämna sparkapital kvar hos medborgarna. Hon talade om värdet av att ha en årslön på banken, och det väckte också ett alldeles osedvanligt ursinne.”

PJ Anders Linder skriver:

”Hur kan då envar bli sin egen kapitalist? Stefan Fölster kom med konkreta idéer hos IFN – sänk kapitalvinstskatten; ta bort förbudet mot att ha pengar på banken för dem som tillfälligt behöver socialbidrag eller bostadstillägg; studera hur andra länder gynnar låginkomsttagares sparande via skattesystemet, och undersök om statliga företag kan skiftas ut från stat till individer.Ja och amen. Men gå gärna längre. Varför ska inte de allra flesta kunna ha egen buffert? Ge full skattefrihet på inkomster som stoppas in på ett särskilt konto upp till någon fastställd nivå: till exempel 100000 kronor. Eller varför inte upp till en genomsnittlig årslön efter skatt, det vill säga det dubbla. Gör en ny frihetsreform och låt Friggeboden få sällskap av Wibblekontot! ”

En idé som jag funderat på (det finns säker andra som funderat i liknande banor… ), som kanske är helt vansinnig, men ändå…

Varför delar man inte ut de statliga företagen till alla svenskar, tillsammans med en del av det statliga budgetöverskottet. Aktier och pengar skulle gå in på individuella konton som man kan använda när man t.ex. blir arbetslös eller långtidssjukskriven. Den värdetillväxt som sker på kontot är givetvis helt skattefri. På sikt skulle et sådant system, tillsammans med ett offentligt grundskydd och socialförsäkringar mer tydligt utformade som försäkringar, kunna innebära att vi skulle kunna kombinera en ökad social trygghet med ett skattesystem som är bättre utformat för att utmaningarna i en globaliserad värld.
PJ Anders Linder vill kalla det Wibblekonto. Det tycker jag skulle vara ett alldeles utmärkt namn, en hyllning till den finansminister som vände Sveriges sjunkande ekonomi och skapade förutsättningarna för dagens välstånd!
Idag (den 18/12) har SvD en ny ledare på samma tema.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s