Det blir en grön jul i år!

Katarina Dalayman som Brünnhilde
I klimatmedvetenhetens tid så kanske vi börjar förändra t.o.m. våra julklappar, lite, lite grann. Om du, som jag, är rätt så trött både på att få och ge saker man kan tappa på tårna, här är tio tips på hur man gör julklapparna klimatvänligare:
  1. Planera inköpen. Om du inte gör en lista utan bara ger dig ut för att låta dig ”inspireras” på plats riskerar du att handla mindre hållbart och klimatsmart.
  2. Handla via nätet istället för att ta bilen till stan så sparar du både miljö och tid.
  3. Ge bort upplevelser eller tjänster. Det kan vara en teaterföreställning, ett besök på någon närbelägen, udda plats, ett erbjudande om barnpassning eller en plats i en studiecirkel.
  4. Ge bort stöd till en miljö- eller biståndsorganisation. Det kan vara allt från ett medlemskap, utsläppsrättigheter, en get i Mocamique eller stöd till barnbyar.
  5. Köp begagnat. Vissa varor passar utmärkt att handla på second hand, annons, i en kuriosa- eller antikaffär: CD-skivor, datorspel och böcker. Även vissa leksaker, som Lego och Brio-tåg.
  6. Ge sånt som folk ändå behöver. De kan vara handdukar, grytor för att ersätta gamla utslitna, CD-skivor, böcker m m.
  7. Handla varor där man tagit hänsyn människa och miljö under produktionen. Leta efter varor med märken såsom Svanen, Bra miljöval och Rättvisemärkt eller handla i en Världsbutik (http://www.varldsbutikerna.org/).
  8. Ge bort en prenumeration på hemleverans av säsongens ekogrönsaker och frukt, t ex från Ekolådan(www.ekoladan.se). Eller ge bort en matkorg med miljömärkt, närodlat, Rättvisemärkt, kanske med ett recept till ingredienserna.
  9. Köp en cykelhjälm, vintercykeldäck eller service av cykeln till den som brukar ta bilen, så blir det roligare att cykla!
  10. Köp en timer, batteriladdare och uppladdningsbara batterier, elektrisk grilltändare, lågenergilampor, vattenkokare eller en kolsyreapparat för vatten. De sparar alla på miljön i jämförelse med konventionella alternativ.

Själv har jag ett tips som väl passar in under 3:an ovan, ge någon en biljett till Kungliga Operan, följ sen med själv också. Eller ge bort en resa, med tåg! Eller gå in här och gör själv något att ge bort (du blir garanterat superpopulär). Eller gå hit och gör någon av dina vänner smartare och intressantare!

Här kan du gå in och önska.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s