Vi måste tänka om när det gäller dagis!

DN har idag en mycket intressant artikel om trafikmiljön vid svenska skolor och förskolor. Den blir allt sämre i och med att fler och fler skjutsar sina barn. Detta är någonting vi ständigt ser här i Nacka. Det är också någonting vi måste ändra på! Det finns många anledningar för föräldrar att skjutsa sina barn, det är ofta långt till dagis och man har ständig tidsbrist, samhällsutbyggnaden sker i allt för hög grad i glesa villaområden med dåliga kollektiva förbindelser, men också det faktum att trafikmiljön upplevs som osäker gör att man vill skydda sina telningar genom att skjutsa dem ända fram!

”Rädslan för trafiken blir en missriktad ambition. Man vill skydda dem från trafiken genom att skjutsa dem, men utsätter egentligen barnen för mer fara då, säger Samuel Sköldö.”

En orsak till att det ser ut som det gör på många ställen är att man bygger ganska stora förskoleenheter med 3-5 avdelningar, och också stora lågstadier. Det finns många goda skäl till detta, bl.a. ekonomiska, organisatoriska och personalmässiga. Men jag tror att det är en politik som vi måste börja ompröva. Det är kanske dags att satsa på de små enheterna igen av flera skäl:

  • Det blir glesare och därmed längre till förskolan/skolan, vilket inte bara medför att fler skjutsar, det gör också livet besvärligare för de som inte har bil
  • Fler skjutsningar medför inte bara en sämre trafikmljö och fler olyckor, det leder också till miljöproblem, både lokalt och globalt
  • Barn som går eller cyklar blir friskare längre fram i livet
  • Barn som vänjer sig med att bli skjutsade blir knappast de självständiga initiativrika medbrogare som vi behöver
  • Stora förskolor leder till att olika smittor sprids lättare

Vi måste också i vår planering se till att det naturliga och säkra sättet att ta sig till dagis och skolor är via fötter och pedaler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s