Så Mona, åk till Vellinge och se vad du kan göra åt en av Sveriges minst integrerade kommuner!

Sen Sakine Madon började på Expressens ledarredaktion så har tidningen faktiskt blivit riktigt läsvärd. Idag har man en ledare om Mona Sahlins besök i Botkyrka som är både läs- och tankevärd:

”Tänk om Mona Sahlin hade sommartalat i Vellinge i stället för i Botkyrka. Tänk om hon hade sagt att nu ska vi i partiit storsatsa på er stackare som förgås i inskränkta, vitsvenska småorter. Det ska bli cirklar och kultursatsningar tills ni storknar, kurser i graffiti, hip hop och kurdmatlagning; alla får en muslimsk fadder och så blir det obligatoriska bussresor till verkligheten, det vill säga Botkyrka.Man kan anta att infödingarna skulle reagera ilsket på en sådan invit. Etniska svenskar sköter helst sin fritid utan statlig inblandning.”

”Man tycker att Botkyrkaborna borde kunna fixa sina liv ganska bra på egen hand, bara de grundläggande förutsättningarna är på plats: en bostad, ett jobb, svenskundervisning och en bra skola till barnen.Men under socialdemokratin har det blivit lite tvärtom i invandrarförorterna. Enastående ont om jobb, men gott om politiska, öronmärkta satsningar på kultur och fritid. En gympaklass här, en simklass där, skogsutflykter till vänster, teaterlektioner till höger. Dutt, dutt, duttelitdutt. Så tar öronpengarna slut och de arbetslösa blir sysslolösa igen. Tills nästa tjusiga storstadssatsning drar i gång.”

Som tur är verkar den nya regeringen ha insett att bara en politik som skapar nya jobb genom att det startas nya företag är det enda som skapa integration. Genom förenklingar för småföretagare, modernisering av arbetsrätten och lägre skatter så kan några starta nya företag, inte minst i tjänstesektorn, och många andra få jobb i dessa företag. Genom att komma in på arbetsmarknaden blir man en del av det svenska samhället.

Givetvis måste också samhället ställa upp. Bra svenskaundervisning är en förutsättning. Liksom världens bästa skolor, som fokuserar på kunskap, liksom dagis så att också kvinnorna kan bli en del av vårt samhälle.

Att sätta upp basketkorgar och ha tävlingar i grafitti och hiphop kan ju vara ett tillfälle för politiker att bli plåtade och låtsas som de gör något. För de förorter som besöken går till blir resultatet bara ytterligare stigmatisering. Ens om man vill satsa 15 miljarder på det som Mona. Så Mona, åk till Vellinge och se vad du kan göra åt en av Sveriges minst integrerade kommuner!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s