Omänskligt!

Socialstyrelsen föreslår att hårdare krav ska ställas på de många människor som lider av utmattningsdepressioner, s.k. utbrändhet. I princip ska man tvingas fortsätta jobba, endast om man har allvarliga sämnstörningar ska kunna bli sjukskriven under en kortare tid. Detta är ett fullständigt omänskligt synsätt! Många har reagerat starkt mot detta. Socialstyrelsens egen expert, Jörgen Herulfsson, som är huvudansvarig för de kriterier för utmattningssyndrom som socialstyrelsen använder, skriver i dagens DNatt nedvärdera stressrelaterade problem enbart för att denna ohälsa inte syns utanpå kroppen är cyniskt och inhumant. Målet om en respektfull vård för alla är hotad i vårt land.” Utmattningsdepressioner beror ofta på att man upplever att man inte kan motsvara de krav som omgivningen ställer. I dagens Sverige har vi en giftbrygd, blandningen av vårt Lutheranska arv, med ärlighet och plikttrohet, och en extrem tävlingshets importerad från USA. Många människor i vårt land upplever att det inte finns någon gräns för de krav som man ställer på sig själv, för att motsvara omgivningens förväntningar, för att bli precis så “lyckad” som normen verkar kräva. Det alla dessa människor verkligen inte behöver är mera krav, det är ju kraven som ör problemet! Läkningen måste få ta den tid den behöver. Vi, både som medmänniskor och som samhället, måste ställa upp med tid och resurser för att hjälpa dessa mönniskor tillbaks. Det är det enda som fungerar! Det är viktigt att regeringen markerar att man inte står bakom detta förslag. Förslag som slår mot de allra mest utsatta, förslag som bygger på en omänsklig människosyn stämmer tyvärr med fördomar många har om de borgerligas, i synnerhet moderaternas, inställning. Vi måste visa att det inte stämmer.
Uppdatering: I dagens SvD försvarar Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) socialstyrelsens förslag. Hon har även tidigare visat prov på en rätt medeltida syn på hur man botar sjukdomar. Och hon är definitivt ingen bra reklam för alliansen. På Brännpunkt skriver Johanna Nilsson under rubriken ”Ryck upp dig, du lilla vrak” om hur det är att vara utbränd, jag hoppas verkligen att CHP läser den!
Uppdatering 2: Nu backar socialstyrelsen. De känner sig missförstådda. Fler kommentarer.
Uppdatering 3: Så ändrade även socialförsäkringsministern sig. ”De får längre tid på sig. Det hade inte gjorts någon kvalitetssäkring inom alla diagnoser” är, förhoppningsvis, ett sätt att säga ”OK, jag hade fel, verkligheten såg inte ut som jag trodde.” Att kunna inse att man har fel och sedan våga ändra sig är en bra egenskap som hon kommer att ha nytta av framöver. Liksom en del andra. T.o.m. liberaler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s