Vårdnadsbidrag – olika regler i olika kommuner korkat!

KD i Stockholms Stad går till attack mot regeringen när det gäller att det går för långsamt med att tillåta kommunala vårdnadsbidrag. Man hotar med att införa det på egen hand, t.ex. genom att använda den s.k. Nacka-modellen. Med tanke på nacka-modellen har underkänts av såväl länsrätten som kammarrätten så verkar det kanske inte vara en bra idé.
Framför allt så vore det väldigt dumt om varje kommun försöker hitta på egna, mer eller mindre krystade, modeller för vårdnadsbidrag. Förutom att kommer att leda till en myriad laglighetsprövningar i domstol, och därigenom enorm osäkerhet för de föräldrar som vill stanna hemma med sina barn. Som bekant är det ju förbjudet för kommuner att dela ut ”bidrag”. Dessutom blir det väldigt svårt för föräldrar att flytta mellan kommunerna om regelverken ser olika ut.
Jag tror att det kommer att bli svårt för KD att få med sig sina allianssystrar på att köra ett eget race, man får nog snarast se detta som ett försök att få lite uppmärksamhet så att man kan få upp näsan ovanför vattenytan.
PS. Det är ju ganska lustigt att man kallar det för vårdnadsbidrag, eftersom det är olagligt för kommuner att dela ut sådana. I Nacka har den majoritet (fp,kd,m,mp) som införde ”vårdnadsbidraget” valt att kalla det ”barnomsorgspeng för vård av endast eget barn i hemmet”. Att från början kalla det vårdnadsbidrag ökar ju knappast chanserna för att få igenom det i domstol. Det hjälper ju heller knappast kollegorna i Nacka, där saken ligger och väntar på prövningstillstånd i Regeringsrätten. DS.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s