Kultur inget för Anders Borg!

 

Cecilia Wikström (fp) ryter till mot okulturell Borg

Cecilia Wikström, folkpartistisk kulturpolitiker, ryter till mot finansminister Anders Borg (m), som har undantagit kulturen från sänkningen av arbetsgivaravgifterna inom tjänstesektorn. Det stämmer, moderaterna vill subventionera hårklippning men inte teater. Rapporteras även i SvD.
Som Cecilia Wikström påpekar så finns det oerhört mycket internationell erfarenhet som visar vilken enorm betydelse kulturen har både för tillväxt coh välstånd, men också för människors välbefinnande överhuvudtaget. I det perspektivet blir finansministerns kulturmotstånd ännu ett exempel på hur en inskränkt kortsiktighet underminerar de lånsiktiga mål man säger sig stå för.
Som Cecilia också påpekar så har Anders Borg också antagit rollen som überkung i regeringen och anser kunna bestämma över inte bara kulturpolitiken, utan också t.ex. försvars- och miljöpolitiken. Anledningen till att han har kunnat göra det är nog främst den brist på både ledarskap och närvaro som Fredrik Reinfeldt visar. Man får lite grann intrycket av att han har bränt ut sig..?
Cecilia avlutar sin artikel på ett briljant sätt:
”Det behövs en diskussion kring humanistiska värderingar som inbegriper yttrandefrihet, bildning och allas rätt till kulturell förkovran. Ett levande kulturliv garanterar att människor i hela vårt land kan ta del av skildringar av samhällen och människoöden, kritik och kunskap om historien, vår samtid och vår omvärld. Jag tror att en överväldigande del av befolkningen i vårt land slår vakt om ett välutvecklat och självständigt kulturliv där folkbibliotek, teatrar, film, museer, litteratur, musik, konst, dans och mycket mer kan inspirera, ge ny kunskap, vidga våra referensramar, få kreativiteten att växa och göra oss nyfikna att möta tidigare obekanta kulturyttringar. Nu är det dags att inse att kulturen måste få samma skattelättnader som övriga branscher.”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s