Allons, enfants de la patrie…

Vive la France!

Ett land där människor själva får välja sin statschef firar idag en av de händelser, stormandet av Bastiljen den 14 juli 1789, som ledde fram till att Frankrike blev en republik och som blev inledningen till den moderna, demokratiska och liberala eran. En tidsepok där tanken om varje människas lika och okränkbara värde hamnade i centrum, där ingen ska vara född till rang eller privilegier, en tid då varje människas frihet skall vara total, så länge man inte inkräktar på någon annans frihet.
Tyvärr har den våg som började idag för 218 år sedan ännu inte sköljt in över alla stränder, ännu inte sköljt bort alla rester av medeltidens feodala ordning. Runt om i världen, i Kina, i Kuba, i Burma och Nordkorea, i Iran och Saudiarabien, i Syrien och Egypten och i dussintals andra länder härskar fortfarande despotin.
Och härhemma firas en 30-åring, inte för något hon gjort utan för att hon är född som en symbol för en arkaisk, medeltida och feodal ordning, som vi borde ha lämnat bakom oss. DN och SvD skriver om detta spektakel…
Nicolas Sarkozy, statschef vald av folket
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s