(M)iljösmart…?

 

Moderat shopare och miljötalesperson
Under stort buller och bång försöker moderaterna lansera sig som ”det nya miljöpartiet”. Ett parti som aldrig har haft någon miljöpolitik, ska helt plötsligt bli det ledande partiet på miljöområdet. Även om man kunde befara att det skulle vara mycket snack och lite hockey, trots allt har ju ingen sökt sig till moderaterna som med miljön i tankarna. Jag hade åtminstone en förhoppning om att det skulle innebära åtminstone något intresse och kanske en liten kursändring i miljövänlig riktning. Nu börjar vi se resultatet, t.ex. en websajt miljosmart.se, som innehåller Absolut Ingenting. Portaltexten är ett inlägg av partisekreterare Per Schlingman;
Det är vi som tar ansvar för miljön
Det är moderaternas tid i miljöpolitiken. För inte länge sedan präglades miljödebatten av domedagsprofetior där en hållbar utveckling ställdes emot teknisk och mänsklig utveckling. Nu är diskussionen helt annorlunda. Det handlar mer om internationellt samarbete och personligt ansvarstagande.” Det vill säga moderaterna tänker inte göra Någonting, utan lite på a) internationella överenskommelser och b) att medborgarna själva på eget initiativ löser problemen åt dem. Tänk om man hade samma syn på t.ex. brottsligheten; vi vill inte straffa människor som rånar banker utan litar på alla tar sitt ansvar…
Samma typ av svulstig intighet präglar den debattartikel om Östersjön som moderaternas gruppledare Lars Lindblad publicerade i Svenskan i fredags: ”Moderaterna skiljer sig från en del andra partier eftersom vi inte tror att vi har svaren på alla våra miljö­problem. Därför lyssnar vi till många och utesluter inga alternativ i förväg. Vi tror heller inte att vi genom lagstiftning löser alla problem. Den enskildes ansvar för att leva skonsamt mot miljön är lika betydelsefullt som politiska initiativ, internationellt samarbete och lagar och regler som gör att den som smutsar ner får betala.”
Jag tror att detta sätt att behandla miljöpolitiken, bara förpackning och inget innehåll, riskerar att slå tillbaks på moderaternas trovärdighet också inom de områden där Alliansen faktiskt har en konkret politik för att förändra Sverige, t.ex. när det gäller skolan, jobben och integrationen. Det vore kanske både bättre och ärligare att säga ”vi skiter i miljön, om du tycker att miljön är så himla viktig rösta på skogstomtarna i Miljöpartiet, vi ser till att skapa fler jobb.”, eller också kan man ju skaffa sig en miljöpolitik…
Moderaterna har också ett eget miljönätverk kallat Handlingskraft. Också det utan några förslag till åtgärder för att förbättra miljön. Det leds av Sofia Arkelsten som också skriver en egen blogg, huvudsakligen om Shopping… (det handlar ju om att ta personligt ansvar, ju…)
Om moderaterna verkligen vill visa att man tänkt om (eller överhuvudtaget börjat tänka) i miljöfrågan, så finns det några enkla konkreta åtgärder som man skulle kunna förslå:
  1. Se till trängselskattepengarna och huvuddelen av trafikinvesteringarna går till kollektivtrafiken.
  2. Presentera en långsiktig plan för höjningar av koldioxidskatten och bensinpriset under t.ex. 10 år, så att företag och bilister kan börja ställa om Nu.
  3. Presentera en miljövänlig skogspolitik, som räddar de återstående orörda skogarna och bevarar den biologiska mångfalden inom hela skogsbeståndet.
  4. Förbjud fosfatbaserade tvättmedel, för att rädda Östersjön.
  5. Ställ krav på att alla oljetransporter på Östersjön ska ske med dubbelskrovsbåtar.
  6. Ställ krav på att alla kryssningsfartyg på Östersjön ska ha tankar för toalettavfallet och kunna ta landström istället för att köra sina dieselmotorer mitt inne i Stockholm.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s